top of page

יוגה, חילוף חומרים ומערכת החיסון - איך תנועה עדינה יכולה לשנות הכל

  • תמונת הסופר/ת: Tamar Sasi
    Tamar Sasi
  • לפני 3 ימים
  • זמן קריאה 3 דקות

היוגה נולדה בהודו לפני אלפי שנים, לא כדי "לעשות כושר", אלא מתוך הרצון לחבר בין הגוף, הנשימה, הרגש והתודעה, ובעיקר - כדי לחבר אותך לעצמך 



בין אם אתם מתרגלים יוגה כבר שנים או רק מסתקרנים ביוגה למתחילים - אולי תהיתם עם עצמכם האם היוגה יכולה להשפיע על הרכב הגוף, ובאילו אופנים. אז האמת היא שהיוגה משפיעה על הגוף ועל הבריאות שלנו בצורה עמוקה ממה שנדמה לנו. 


בואו נצלול פנימה - אל מה שקורה בגוף כשאנחנו מתרגלים יוגה בעקביות. 


מה הקשר בין יוגה לחילוף חומרים?

כשאנחנו מדברים על חילוף חומרים (מטבוליזם), הכוונה היא למכלול תהליכים שמתרחשים בגופנו - נשימה תאית, עיכול, ספיגת חומרים שונים, סילוק פסולת ועוד. היוגה תומכת בחילוף חומרים מאוזן דרך הפחתת רמות סטרס, חיבור לנשימה עמוקה, שיפור העיכול, איזון רמות הורמונים ויצירת סביבה פנימית בה הגוף מתפקד באופן חיוני ויעיל


האם יש קשר בין רמות סטרס לבין חילוף חומרים?

בהחלט. רמות גבוהות של סטרס מעלות את הקורטיזול – הורמון שיכול לפגוע באיכות השינה שלנו, לעכב את תהליכי העיכול וחילוף חומרים תקין. תרגול יוגה מסודר עוזר לנו להפחית את רמות הסטרס והחרדה, לשפעל את מערכת העצבים הפאראסימפתטית (זאת שאחראית על הרגיעה, Rest & digest), וליצור תנאים בהם הגוף חוזר לפעול בצורה מאוזנת


האם יש תנוחות ביוגה שיכולות להשפיע על מערכת העיכול?

כמובן! תנוחות כמו פיתולים, כפיפות קדימה ותנוחות הפוכות (עמידת ראש, כלב מביט מטה…) מעודדות את זרימת הדם לאיברי הבטן, מבצעות מעין "עיסוי" עדין למערכת העיכול וכך תומכות בפעולת מעיים תקינה. תרגול עקבי עשוי להפחית נפיחות בבטן, לשפר את העיכול ולסייע באיזון תחושות רעב ושובע.

תחשבו על זה - איפה שיש תנועה יש זרימה, יש שינוי.


איך פיתולים ביוגה עוזרים לעיכול?

תנועת פיתול בעמוד השדרה יוצרת סיבוב מתוך מרכז הגוף, וכך אנחנו למעשה "מעסים" את מערכת העיכול. העיסוי הזה מגביר את  לזרימת הדם לאיברי הבטן, תומך בפעולת מעיים סדירה ומסייע בפינוי פסולת. 


הפיתולים גם מפעילים את שרירי הליבה, יוצרים תנועתיות בכיוונים שונים של המעי ואפילו יכולים להרגיע את מערכת העצבים – שילוב שכמו שהבנתם כבר, תומך בעיכול רגוע ויעיל יותר ותורם לוויסות התיאבון ותחושת השובע. כך, תרגול יוגה באופן עקבי עשוי לסייע גם למי שסובל מעצירות, נפיחות או חוסר נוחות בבטן.


מה הקשר בין תרגול יוגה למערכת החיסון?

יש קשר עמוק בין היוגה ומערכת החיסון, שמתבטא בכמה דרכים: היוגה מפחיתה סטרס, גורם שידוע כמחליש את מערכת החיסון, מאזנת את מערכת העצבים, משפרת את זרימת הדם והלימפה ותורמת לשינה עמוקה יותר. תרגול יוגה עקבי עוזר לגוף לזהות ולהתמודד טוב יותר עם עומסים פיזיים ונפשיים, וכך הוא מסייע בשמירה על מערכת חיסונית חזקה ומאוזנת.


האם יש מאכלים שיכולים לתמוך בתפקוד מערכת החיסון?

כן. תזונה מגוונת, עשירה בצבעים, סיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון היא הבסיס לתמיכה במערכת החיסון. מזונות כמו ירקות ירוקים, פירות הדר, ג'ינג'ר, שום, קטניות, אגוזים וזרעים יכולים לחזק את ההגנה הטבעית של הגוף. גם שתייה מספקת (ולא, הכוונה כאן היא לא לקפה…), אכילה קשובה וארוחות מסודרות יתרמו לאיזון הורמונלי ולעיכול תקין – מרכיבים חשובים לחוסן הגוף.


האם היוגה יכולה להשפיע על הרכב הגוף שלי?

מהות היוגה היא לעורר את הקשר לגוף, לתנועה ולתחושות הפנימיות. כשאנחנו מחוברים לגוף שלנו אנחנו בוחרים בחירות טובות יותר, אוכלים מתוך מודעות, נחים כשצריך וזזים כי זה נעים ובריא. אנחנו רוצים להמשיך ולדאוג למכונה המופלאה הזו, שנקראת "גוף האדם". אז כן, תרגול יוגה שמבוצע בצורה סדירה יכול לתרום לחיזוק השרירים, לתחושות הפנימיות שלכם ולחיבור לגוף, וכך תוכלו להרגיש שינוי אמיתי שמגיע מבפנים.


מה הקשר בין נשימה ביוגה לבריאות הכללית?

הנשימה ביוגה היא מעבר לאספקת החמצן לרקמות - היא כלי מדהים ופשוט, שמאזן את הדופק ורמות הלחץ שלנו, תורם לשינה, לעיכול ולתחושת הנוכחות בגוף. נשימה מודעת מווסתת רמות סטרס, מורידה גורמי דלקת, ותומכת בחוסן הגופני והנפשי כאחד


תרגול יוגה תורם הרבה מעבר למה שקורה על המזרן. הוא מעורר את חילוף החומרים, תומך במערכת החיסון, משפר את העיכול ועומק הנשימה, ובעיקר - מחזיר אותנו להרגיש טוב בגוף שלנו. לא מתוך צמצום, אלא מתוך הרחבה של העצמי שלנו.


רוצים להרגיש קלילים, רגועים ומחוברים יותר לעצמכם? לנסות שיעור יוגה בקצב שמתאים בדיוק לך?

שיעורי היוגה שלנו ב-FIT HOUSE בתל אביב מתאימים לכל הרמות, עם מרחב בטוח להתנסות


 
 
 

Comments


bottom of page