יוגה בתל אביב: כל מה שצריך לדעת על הסגנונות, היתרונות והסטודיוס הכי טובים בעיר
- Tamar Sasi
- לפני יומיים
- זמן קריאה 14 דקות
עודכן: לפני 19 שעות
מאיפה להתחיל, איזה סוג יוגה הכי מתאים לך, למה זה טוב בכלל, ואיפה הכי כדאי לפרוס מזרן – מדריך מקיף למי שמחפש תרגול איכותי, אווירה טובה וקרבה לבית

תל אביב היא עיר שלא עוצרת, אבל אתם לגמרי יכולים למצוא דרך לעצור בין ריצת הבוקר לאוטובוס, הפקקים והמירוץ התמידי בין עבודה, לימודים, משפחה, ילדים וחיים, היוגה יכולה להוות דרך להפוגה.
היוגה היא לא רק ספורט כפי שמקובל לחשוב. תרגול יוגה הוא תרגול פיזי מאתגר שמשלב עבודה תודעתית של ה-Mind, לצד חיבור לנשימה, שמחברים אותנו לרגע הזה, ונותנים מפלט מחיי היום-יום העמוסים. לא במקרה הפכה היוגה בשנים האחרונות לאחת הדרכים הכי פופולריות לעצור רגע, לנשום, להתחזק ולהתחבר לעצמך מחדש.
אם שאלת את עצמך פעם "מה זה יוגה?", "איזה סוג הכי מתאים לי?" או "איפה כדאי לתרגל יוגה בתל אביב?" – הגעת למקום הנכון.
אצלנו ב-FIT HOUSE מחכה לך חוויה אחרת: תרגול מקצועי שמותאם לכולם - מרמת מתחילים ועד מתקדמים, מדריכים מוסמכים ומנוסים, סטודיוס מעוצבים ברמה הגבוהה ביותר עם הציוד הנדרש (מזרנים, בלוקים ורצועות), אווירה רגועה, ואיך לא - נוחות וקירבה לבית, כך שכל מה שאתם צריכים לעשות זה רק לבחור אחד מתוך עשרת הסטודיוס שלנו ברחבי העיר (תכל'ס, אתם לגמרי יכולים לבחור גם יותר מאחד, אנחנו לגמרי זורמים על זה).
בפיט האוס תמצאו מגוון רחב של שיעורים לאורך שעות היום, בכל סגנון - ויניאסה, אשטנגה, פאוור וברמות מתחילים ומתקדמים, ועם אווירה שפשוט מרגישים בה בבית – אין פלא שיותר ויותר תל אביבים בוחרים להתחיל (או לסיים) את היום על המזרן אצלנו. אנחנו בפיט האוס יש גם סדנאות העמקה ביוגה, סדנאות עמידות ידיים, תנוחות הפוכות וסדנאות למתחילים, אירועי יוגה בנמל, חגיגות של יום היוגה הבינלאומי וריטריטים, כדי שתקבלו את החוויה המלאה.
אז קחו נשימה עמוקה ו… בואו נתחיל.
מה זה יוגה?
יוגה היא פילוסופיה ודרך חיים בת אלפי שנים שמקורה בהודו, המהווה הרבה מעבר לתרגול גופני, כפי שהיא מוכרת יותר בעולם המערבי. היוגה משלבת נשימה לצד עבודה גופנית, נפשית ורוחנית, ושואפת לאיזון, בריאות ושלווה פנימית. שמה מגיע מהמילה יוּגְ', ("Yuj") בסנסקריט, ומשמעותה לאחד בין הגוף, הנפש והתודעה. לפי פילוסופיית היוגה, במצב בו התודעה שלווה ופוגשים בנשמה, זהו הרגע בו חווים שלווה נצחית = סמאדהי.
היוגה מהווה כלי דרכו המתרגל מקבל כלים להתמודד עם הקשיים האישיים שלו, פיזיים או נפשיים, כדי להגיע לסמאדהי, לאותה שלווה. בפועל, תרגול יוגה משלב תנוחות (אסנות), תרגולי נשימה (פראניאמה) ומדיטציה. היוגה מאפשרת לנו לעצור רגע, להקשיב פנימה ולחזק את עצמנו – לא רק פיזית, אלא גם נפשית.
ישנם ציורים של תנוחות יוגה המופיעים בתרבות עמק האינדוס כ-3000 שנים לפני הספירה, אולם, רק במאה ה-20 מורים מוכרים כמו קרישנמצ׳ריה, איינגר ונוספים הביאו את היוגה למערב, באופן בו אנו מכירים אותה כיום. ֿ

היוגה, שנולדה בהודו העתיקה, כבשה את העולם המערבי עם בשורה פשוטה: יש דרך אחרת לחיות בגוף שלך. לתרגל יוגה זה לא רק להתגמש או רק תרגול ששמור לגמישים מבינינו. היוגה היא דרך לשמור על הבריאות הפיזית והנפשית, למצוא את החוסן הפנימי שלנו. זוהי דרך להתחזק, ובכלל - היוגה היא כלי לחיים האינטנסיביים שאנחנו חיים. מסורת מלפני 3000 שנים רלוונטית היום יותר מתמיד, ומעניקה לך דרך להתחבר לעצמך מחדש – באמצע היום, באמצע העיר, באמצע החיים.
למה יוגה טובה?
אחרי הפתיחה הזו, אפשר להבין שהתשובה היא די פשוטה – היוגה טובה כמעט להכל. ב.ק.ס איינגר, מורה יוגה הודי מהמובילים בעולם, כתב בספרו "אור על החיים" כי "יוגה היא כמו מוזיקה: הקצב של הגוף, המלודיה של התודעה וההרמוניה של הנשמה, היוצרות יחדיו את סימפוניית החיים".
והחיים? הו, החיים! יש בהם הכל, ולפעמים צריך לנגן ולרקוד על כמה חתונות. יש שיגיעו מתוך הרצון לאימון ויתחברו בהמשך לפן המנטלי. כך או כך, היתרונות מופלאים.
היוגה מחזקת את השרירים והמפרקים, מפחיתה עומסים מרקמות הגוף השונות, משפרת גמישות ושיווי-משקל. היא מאזנת את מערכת העצבים שלנו, מפחיתה רמות סטרס וכך מסייעת גם בשינה איכותית ויכולות מיקוד משופרות במהלך היום. כמו כן, היא רלוונטית לאוכלוסיות רבות, ביניהן אנשים לאחר פציעות, נשים בהריון ולאחר לידה, ולכל מי שצריך רגע לעצמו.
אם אני ממש לא רוחנית אני עדיין יכולה להתחבר ליוגה?
ברור! בשונה מחיבה לכוסברה או פטרוזיליה, כאן יש יותר תחומים אפורים. מה זה אומר? שיש המון סגנונות, חלקם יותר רוחניים באמת, אבל חלקם יותר פיזיים. חוץ מזה, גם אנחנו לפעמים נרדמות בשאוואסאנה, כך שאנחנו ממש לא שופטות...
גם אם מדיטציה מרגישה לך מרוחקת, וגם אם אימונים מיוזעים יותר מדברים אלייך – מומלץ לתרגל יוגה, ויש לנו הימור - שבכל פעם מחדש תבינו למה.
איזה סוגי יוגה יש?
טוב אי אפשר שלא לפתוח את הנושא הזה, ותתכוננו, כי ניסינו לפשט ולקצר, אבל it's complicated.
אז בעצם יש מספר זרמים מרכזיים: 2 זרמים לא מסורתיים בפילוסופיה ההודית:
היוגה הג'יינית, שמשולבת בעקרונות הדתיים של הדת הג'יינית, ולכן היא פחות נפוצה.
היוגה הבודהיסטית, שמתמקדת במדיטציות הכוללות מגוון טכניקות לפיתוח תשומת הלב, הריכוז והרוגע, וגם היא נפוצה יותר בקרב המאמינים הבודהיסטיים.
היוגה ההינדואיסטית היא המוכרת יותר, ובה ישנם מספר נתיבים קלאסיים:
ראג'ה יוגה - הזרם המוכר כיוגה הקלאסית או ״היוגה המלכותית״ (ולא בגלל המלכה אליזבת'), שנוסד ב-100-400 שנה לספירה.
האתה יוגה
זהו מונח רחב שמתאר את רוב זרמי היוגה הפיזיים המוכרים במערב, אך הוא בעל משמעות מסורתית ספציפית (לא חשבת אחרת, נכון?).
צמד ההברות "הא" ו"תה" מסמלות בסנסקריט את השמש והירח והן מבטאות את האיחוד של האנרגיות המנוגדות בגוף ובנפש. במערב קיים בלבול לגבי משמעותה ונהוג לחשוב שהיא עוד סוג של יוגה. אולם, זהו שם לכל סוגי היוגה שמתמקדים בעיקר בהיבט הפיזי ובנשימה.
מה כולל תרגול האתה יוגה?
אסאנות (Asanas) – התנוחות המוכרות ביותר בתרגול המודרני, כמו כלב מביט מטה, עמידת לוחם, עץ, גשר ועוד. הדגש הוא על ייצוב, מתיחה, חיזוק, שיווי משקל וגמישות.
פראניאמה (Pranayama) – תרגולי נשימה. טכניקות של שליטה, ויסות והארכת הנשימה, דוגמת נשימת קפלהבאטי (נשיפה חזקה ומהירה), נשימת אנולומה-וילומה (נשימה דרך נחיר אחד בכל פעם), נשימת ארבעה חלקים ועוד.
תרגול הרפיה ומדיטציה - כל תרגול יוגה מתחיל בתרגול מדיטציה בעמידה או בישיבה, וכל תרגול מסתיים בשוואסנה (שכיבה והתמקדות בהרפיה). בחלק זה ישנו תרגול התודעה לשחרור והרפיה.
מודרות ובאנדות - עמדות/תנועות מסוימות של אצבעות, ידיים או שרירי רצפת האגן והבטן, לצורך שימור אנרגיה בגוף והגברת המיקוד המנטלי.
עקרונות מוסריים - דגש על עקרונות התנהגותיים ומוסריים (יאמות וניאמות), כגון אהימסה (אי-אלימות), סאטיה (אמת), סאוצ'ה (טהרה) ועוד. רק תחשבו איזה עולם מופלא היה פה אם כולם היו מתרגלים יוגה!
האתה יוגה כוללת תרגול פיזי, נשימתי, מנטלי ואתי, שמטרתו איזון, חיזוק וטיהור הגוף והנפש, והיא מהווה את הבסיס לרוב תרגולי היוגה המודרניים.
אז אילו סוגי יוגה נכללים תחת "האתה יוגה"?
ויניאסה יוגה
ויניאסה יוגה פותחה על-ידי קרישנמצ'ריה, וממשיכה עם בנו דסיקצ׳ר. בית הספר שלהם ממוקם בדרום הודו.
תרגול הויניאסה הוא דינמי, ושם דגש על תנועה בהתאם ליכולת המתאמן כאן ועכשיו. התרגול משלב תנועות זורמות ומחובר לקצב הנשימה. כל תנועה מלווה בנשיפה או בשאיפה, תוך דגש על מעברים חלקים ונשימה רציפה.
המעברים יכולים להיות מהירים או איטיים, ויש מגוון רחב של תנוחות (אסאנות) בתוך השיעור, כולל עמידות, כפיפות לאחור, מתיחות לצדדים ותנוחות שיווי-משקל, וכן, חיפוש מתמיד אחרי תנועות ומעברים חדשים. סגנון זה מעולה למתרגלים שמחפשים תרגול יותר ממריץ המשלב כוח, גמישות ויציבות. זוהי יוגה יותר פיזית, מחטבת ומדויקת.
אשטנגה יוגה
היסטורית ופילוסופית, אשטנגה נחשבת לזרם עצמאי, אולם, בפן הטכני היא סוג של האטה יוגה.
זהו אחד הסגנונות הפופולריים בקרב מתרגלים ברחבי העולם. כיום, אשטנגה יוגה מתייחסת לרוב לשיטת תרגול פיזית דינמית, אשטנגה ויניאסה, המזוהה עם המורה פטבי ג׳ויס (K. Pattabhi Jois), שהיה חסיד של קרישנמצ'ריה.
התרגול מבוסס על סדרות קבועות של תנוחות המתבצעות באופן דינמי וזורם, עם רצפים ומעברים ייחודיים. השיטה דורשת התמדה, ומציעה תרגול אינטנסיבי בדרגת קושי יחסית גבוהה, עם דגש על נשימה ושיווי-משקל. מתאים למתרגלים המחפשים תרגול יוגי מסורתי ומאתגר, המפתח כוח, גמישות וריכוז.
איינגר יוגה
ב.ק.ס איינגר היה תלמיד של קרישמנצ׳ריה, והוא פיתח את היוגה תרפיה. הגישה מתאפיינת בביצוע מדויק של התנוחות, תוך שימוש באביזרים ועזרים שונים (כמו רצועות, בלוקים וכיסא), כדי לאפשר תרגול יוגה כמעט בכל מצב בריאותי ומגבלות פיזיות. איינגר היה מאלו שעודדו תרגול יוגה בקרב נשים, דבר שהיה פחות מקובל לפי המסורת. גישה זו נחשבת לזרם שיקומי יותר, והיא מתאימה למגוון מתאמנים רחב, המבקשים דיוק גופני, לצד ריכוז ותודעה שקטה.

ביקראם יוגה
תרגול הנעשה בחדר המחומם ל-40 מעלות צלזיוס, וכולל סדרה של 26 תנוחות ושני תרגילי נשימה, כשכל תנוחה מתבצעת פעמיים. האסאנות תוכננו כדי להגביר את עבודת הגוף ולהזרים דם לכל חלקיו. אז בפעם הבאה שחם לכם בזמן תרגול - תזכרו שלפחות לא חיממנו לכם את החלל.
ויג'נאנה יוגה
פירוש המילה "ויג׳נאנה" בסנסקריט הוא "להבין מבפנים". לכן, הסגנון שם דגש על תרגול תוך הקשבה פנימית וחיבור למרכז, אימון של התודעה ושל הגוף. הוא תומך בפשטות, דיוק יציבתי ונשימה, תוך התבוננות נקייה, עמוקה ורחבה.
העולם המערבי יצר סגנונות וזרמים חדשים נוספים, התואמים את החיים המודרניים. כדי לסבר את האוזן פירטנו כאן את הסגנונות השונים:
יוגה רכה
זהו תרגול עדין ששם דגש על הרפיה ונשימות זורמות. שיעורים אלו כוללים לרוב תנוחות בסיסיות, כדי להפיג מתח ולמצוא, נכון, רכות. תרגול זה מתאים בדרך כלל למתחילים, אך גם מתרגלים מנוסים ימצאו בו שלווה ורוגע.
פאוור יוגה
פאוור יוגה היא הגרסה המודרנית והאינטנסיבית יותר של ויניאסה. זהו סגנון אנרגטי ועוצמתי, המתמקד בחיזוק השרירים (ה-Power) ובפיתוח סיבולת. השיעור כולל תרגילים אינטנסיביים וזרימה מהירה בין תנוחות, כאשר הנשימה היא הכלי המרכזי למיקוד ושימור האנרגיה. מתאימה למי שמחפש תרגול פיזי מאתגר, ורוצה לשפר את הכושר הכללי, להתחזק ולהתחטב.
יוגה נשית
זוהי שיטת תרגול שפותחה על-ידי מירה ארצי פדן, המשלבת בין היוגה המסורתית להבנת הגוף הנשי, תוך התייחסות למעגלי החיים השונים. יוגה נשית מתאימה, כמובן, גם לנשים בהריון.
איך לבחור שיעור יוגה שמתאים לי?
אז באמת אחרי שראינו שיש הרבה סוגים ומגוון שיעורים, זו לגמרי שאלה במקום! חשוב לזכור שהתרגול הוא עבור עצמך, ולכן, זה ממש לא מעניין מה אחרים מצליחים לעשות ומה לא, אלא עצם ההגעה לתרגול, עצם התנועה והזמן שלך, עבור עצמך. בסופו של דבר, יוגה היא תרגול אישי, בו כל אחד לומד להתבונן קודם על עצמו, ועם הזמן לשחרר את ההשוואה לעצמנו ולאחרים, ולהנות ממה שהגוף מאפשר לנו באותו רגע נתון.
המלצה שלנו: לנסות מספר מורים, אולי שיעורים שונים, עד שתמצאו את זה שאתם מתחברים אליו וירגיש לכם בבית. כמובן שאפשר להתייעץ עם הצוות המופלא שלנו, שיודע לעזור ולהכווין לשיעור המתאים ביותר.
יתרונות וחסרונות של יוגה
יתרונות היוגה:

יוגה היא תרגול הוליסטי שמחבר בין הגוף, הנשמה והתודעה. לכן, ניתן לראות שיש ליוגה יתרונות רבים, הרבה מעבר להיבט הפיזי:
הפחתת רמות מתח וחרדה - אי אפשר שלא לפתוח בזה. מחקרים רבים מראים כי תרגול יוגה מפחית תסמיני חרדה ב-30% ורמות סטרס ב-25%, ע״י הורדת רמות קורטיזול, שיפור איכות השינה וחיזוק מערכת העצבים הפרא-סימפתטית (זו שדומיננטית כשאנחנו במנוחה ורגיעה).
שיפור הגמישות, שיווי-משקל וכוח השרירים.
הקלה על כאבים אורתופדיים - היוגה נמצאה כטיפול משלים יעיל להורדת כאבים כרוניים בגב התחתון ובברכיים, בתרגול סדיר.
שיפור הכושר הקרדיו-וסקולרי - בכל פעילות יש לנו שילוב של פעילות במסלולים אירוביים ומסלולים אנאירוביים, וכמובן שגם כאן. תרגול יוגה יכול לסייע בשיפור זרימת הדם, הורדת לחץ הדם הסיסטולי ושיפור צריכת החמצן המירבית, דברים נפלאים לגופנו.
אז אם אתם מחפשים שקט בין פגישות, או פשוט צריכים להרגיש שוב חזקים בגוף שלכם, היוגה מחכה לכם. לא משנה מה מביא אתכם אל המזרן - היוגה תחזיר לכם הרבה יותר.
מה חסרונות היוגה? או מה חשוב שתדעו?
פציעות - יש נטייה (שגויה) לתפוס את היוגה כאימון קליל ופשוט. אולם, אם נסתכל על התנוחות נבין שהן דורשות מגופנו טווחי תנועה גדולים, כוח שריר וריכוז רב. לכן זה לא ממש מפתיע שכ-15% מהמתאמנים מדווחים על פציעות כתף או ברך בשנה הראשונה שלהם לתרגול, כאשר הסיכון יורד עם הדרכה מקצועית. אז אנחנו ממש לא רוצים שזה מה שיישאר לכם בראש, אלא פשוט שתדאגו להגיע למקום שרואה אתכם, ואתם מקבלים יחס אישי. אל תתפשרו על עצמכם!
פרפקציוניזם שלילי - תיתכן ירידה בדימוי העצמי אצל משתתפים עם קושי בביצוע תנוחות מסוימות. זוכרים שאמרנו שאין אגו ושבתכלס, אין שום דבר מושלם? אז תשננו את זה כמו מנטרה, ובמידת הצורך - Fake it 'till you make it.
תיאום ציפיות לקוי - ליוגה יתרונות מופלאים, אבל היוגה היא לא פעילות אירובית כמו ריצה ואינה אימון התנגדות עם משקולות. לכן, אם המטרות שלהם הן שיפור מהיר בכוח השריר או ירידה במשקל בצורה משמעותית, מומלץ שתשלבו אימונים נוספים, דוגמת ה-STRONG FIT שלנו או CYCLE. כמו כל אימון - אם תשקיעו ותתמידו אנחנו בטוחים שתראו תוצאות משמעותיות, אבל נדרשת מחויבות.
האם יוגה מחטבת?

אנחנו מבינים שזו שאלה מעניינת, אבל כמו בכל דבר - הכל תלוי בסוג היוגה שמתרגלים, בעצימות התרגול,
ברמת הכושר הגופני ובגרעון הקלורי. אמנם הפוקוס ביוגה הוא לא הנראות, זהו לא אימון אירובי או אנאירובי כמו אימונים פונקציונליים או אימוני כוח בחדר כושר, אלא תרגול משלים שנבנה על התמדה.
בתרגול עקבי של יוגה נרגיש כי גופנו מתחזק, מתייצב ומתעצב, התודעה מתאזנת ומובילה להרגלי אכילה בריאים יותר. ככל שאנחנו יותר נוכחים ברגע, כך אנחנו יכולים לאכול מתוך הקשבה אמיתית לגופנו ולצרכיו, ועשויים להשפיע על מראה והרכב הגוף.
לכן, בקצרה - כן, יוגה יכולה לחטב ואפילו לסייע בירידה במשקל, אבל היתרון האמיתי הוא בעקביות, בהתמדה ובהשפעה הכוללת על אורח החיים.
האם אפשר לתרגל יוגה בהריון?
ברור! יוגה היא תרגול בטוח ומותאם עבור נשים בהריון. היא יכולה לסייע בהפחתת כאבי גב, שיפור עומק הנשימה וחיבור לנשימה (מישהי אמרה צירים ולידה?), שיפור השינה והכנה רגשית ופיזית ללידה. ממחקר שנעשה ב-2021 נשים שתרגלו יוגה דיווחו על פחות כאב ושימוש מופחת במשככים במהלך הלידה. מגניב, לא?
התרגול כולל תנוחות מגוונות, הכוללות כריעות עמוקות ומנחים לא סימטריים שיכולים לסייע בשלבי הלידה עצמם, וכן, תרגילי נשימה והרפיה. כמובן שחשוב לתרגל עם מדריך.ה מוסמכים, שמכירה את ההנחיות העדכניות ויודעים להתאים את השיעור לשלבים השונים ולתחושות שלך.
אנחנו יכולות להבטיח לך שכל המדריכות והמדריכים אצלנו עוברים הדרכה מקצועית לגבי הריון ולידה, כך שאת יכולה להיות רגועה.
מה ההבדל בין יוגה לפילאטיס?

אפשר להסתכל על יוגה ופילאטיס כאחים חורגים ואוהבים. הם חולקים קווים מנחים, כמו הדגש על נשימה, הקשבה לגוף, תנועה זורמת, יציבה, גמישת וכוח שרירי הליבה, אך לכל שיטה מטרה וגישה שונה. יוגה היא תרגול עתיק עם שורשים פילוסופיים, המשלב תנוחות סטטיות, תרגול נשימה ומדיטציה.
פילאטיס, לעומת זאת, פותח ככלי שיקומי ומתמקד בעיקר בחיזוק ועיצוב השרירים. היוגה בתל אביב פופולרית במיוחד בקרב אלו שמחפשים את השילוב בין גוף לנפש, בעוד שפילאטיס מועדף לעיתים בקרב מי שמתמקד בייצוב ודיוק תנועתי.
תוכלו למצוא הרבה קווים משיקים בין פילאטיס ליוגה, אבל ככל שתעמיקו בכל אחד מהם תבינו את ההבדלים בין השיטות. יכול להיות שתתחברו לשיטה מסוימת, ואולי תהנו משתיהן! אנחנו בטוב שיש לשני העולמות להציע, ולכן, תוכלו למצוא אצלנו בסטודיוס בתל אביב גם שיעורי פילאטיס מזרן ופילאטיס מכשירים, לצד שיעורי היוגה.
האם מותר לתרגל יוגה כשיש פציעה או לאחר פציעה?ֿ
שאלה מעולה, וחשוב להתייחס לכל מקרה לגופו, אבל ככלל ניתן לומר שכן, ועם ההכוונה והטיפול הנכונים זה אפילו מומלץ. היוגה יכולה לתרום לתהליך ההחלמה הודות לשיפור זרימת הדם, הגמשת רקמות הגוף, הפחתת כאבים וחיזוק הדרגתי של שרירי הגוף, מהמרכז החוצה.
במידה ויש לכם פציעה חשוב שתעדכנו את המדריכה שלכם, שתבחרו במורה מנוסה שיוכל להתאים לכם את התרגול בצורה הטובה ביותר, ולשלב סגנונות תרגול מתאימים יותר, כמו למשל אלמנטים מהאיינגר יוגה.
תרגול יוגה מותאם לא רק שלא יזיק, אלא יכול ממש להפוך לחלק בלתי נפרד מהשיקום.
האם תרגול יוגה מתאים גם למתאמנים מתחילים?
בוודאי! בין אם אתם מתאמנים ותיקים, ובין אם החלטתם עכשיו להיכנס לעניינים, יוגה יכולה להתאים לכם!
כל סגנון יוגה מציע חוויה קצת אחרת, אבל ממש לא משנה באיזה סגנון תבחרו - תמיד יהיו את הרגעים שמאתגרים אותנו - פיזית, מנטלית ואפילו רגשית, ורגעים אחרים שיזרמו ביתר פשטות וקלות.
אחת התנוחות שהכי מייצגות את הרגע הזה בו משהו "קשה" הופך ל"אפשרי" היא ה-Bakasana, תנוחת העורב. זוהי תנוחה שמחזקת את שרירי הליבה, דורשת ריכוז ויציבות, ובעיקר מזכירה לנו שאין דבר כזה ״לא יכול״. רוצים לנסות אותה? הכנו מדריך פשוט, נגיש ויעיל, ממש כאן

מה זה כל המילים המוזרות האלו בזמן תרגול?
גם לנו בהתחלה זה נשמע מוזר – פראניאמה? דרישטי? אוטקאטה... מה?
אבל ככל שמעמיקים בתרגול, מבינים שכל מילה כזו נושאת בתוכה עולם שלם של תודעה, גוף ונשימה.
רוב המושגים ביוגה מגיעים מסנסקריט, אחת השפות העתיקות והעשירות ביותר בהודו. זו לא רק שפה, אלא שפת גוף-נפש, שמעבירה רעיונות עמוקים במשפט אחד קטן.
הנה מילון כיס קצר שיכניס סדר לתרגול:
פראניאמה (Pranayama) – תרגול נשימתי. למשל נשימת אוג’אי שמרחיבה את בית החזה, מגבירה ריכוז ויוצרת תחושת חום ואנרגיה מבפנים.
אסאנה (Asana) – תנוחה גופנית ביוגה. כל תרגול יוגה כולל מעבר בין אסאנות שונות.
אוטקאטאסאנה (Utkatasana) – תנוחת כיסא. מצב סטטי שמחזק את הרגליים והליבה – הרבה פחות נוח ממה שזה נשמע 😉.
אדהו מוקה שוואנאסאנה (Adho Mukha Svanasana) – הייתם מאמינים שהשם הארוך הזה זה בעצם כלב מביט מטה? תנוחה בסיסית ומרכזית ביוגה, שפותחת את הגב, מרגיעה ומחברת לנשימה.
מולה בנדהה (Mula Bandha)** – כיווץ עדין של שרירי רצפת האגן. מייצר יציבות פנימית, תומך בתרגול, וגם שומר על האנרגיה בגוף.
דרישטי (Drishti) – נקודת מבט. מיקוד המבט בנקודה אחת עוזר להרגיע את התודעה ולחזק יציבות.
סמדהי (Samadhi) – מצב עמוק של ריכוז והתעלות. ביוגה רואים בזה שחרור, כולמר, הגעה ל=מצב של שקט פנימי מוחלט.
בקיצור – אל תיבהלו מהמילים. תתחילו לזוז, הנשימה תגיע, המילים יתחברו – ויום אחד תגלו שאתם כבר מדקלמים "אדהו מוקה שוואנאסנה" בלי למצמץ.
מה ללבוש לשיעור יוגה?
מתרגלי היוגה מתחלקים לשניים: אלו שאוהבים צמוד ואלו שאוהבים רחב. כך או כך, בשני המקרים נראה שהבדים נעימים ורכים, ושלא מתפשרים על תנועה חופשית ונוחות.
אנחנו ממליצים להגיע עם טייץ או מכנסיים שיאפשרו טווחי תנועה מלאים, בלי צורך בהתעסקות בלסדר, להרים למעלה או להרגיש שאין לבטן לאן להתרחב. נרצה בדים מלטפים, ממש כמו ה-Align של Lululemon, שמתאים בדיוק ליום בו אתם זקוקים לחיבוק (אתם יכולים לקרוא כאן בהרחבה על איך לבחור את הטייץ בשבילכם).
ומה לגבי החלק העליון? כאן אנחנו דווקא ממליצים על טופ צמוד יותר, כדי שלא יפריע בתנוחות הפוכות.
יוגה מתרגלים יחפים - כדי להתקרקע ולסייע ליציבות בכל תרגילי שיווי המשקל, אבל לא נעקם פרצוף על גרביים נגד החלקה. שוב, מה שנוח לכם מתאים גם לנו.
חוץ מזה מומלץ להגיע עם שיער אסוף ובלי תכשיטים מיותרים שיפריעו לכם תוך כדי, ולהביא איזו עליונית לסיום השיעור, לשמור על חום הגוף בשאוואסאנה.
צריך לבוא עם מזרן יוגה מהבית?
צריך? לא. רצוי? תלוי בכם לגמרי. אצלנו תמצאו מזרני יוגה איכותיים ונקיים שעומדים לרשותכם. עם זאת, יש משהו בתרגול יוגה שהופך לדרך חיים, כך שתמיד כיף שיש לכם את המזרן שלכם, שתוכלו לפרוש גם בבית וגם בחופשה ולזרום על איזו ויניאסה טובה.
מה להביא לשיעור יוגה ראשון בסטודיו?
את האמת? לשיעור היוגה הראשון שלך אצלנו לא צריך להביא הרבה, אבל כן להגיע מוכנים עם לבוש נוח ונושם, בקבוק מים, מגבת קטנה לטפטפות (בכל זאת, יוגה בתל אביב), ובעיקר - ראש פתוח וסבלנות. לכל אחד ואחת יש את הקצב שלהם, וממש אין צורך להשוות או למהר, אלא פשוט לנשום ולהיות נוכחים בכאן ובעכשיו.
אני לא גמיש. האם יוגה מתאימה לי?

טוב, זו חד-משמעית אחת השאלות הנפוצות, עם תשובה חד-משמעית בעצמה - כן, בהחלט! אף אחד הרי לא אומר "אני לא חזק, אז לא אתאמן", נכון? ככה גם עם יוגה וגמישות.
היוגה לא נועדה רק לגמישים, והיא ממש יכולה לעזור לפתח גמישות. גם אם אתם לא מצליחים לגעת בקצות האצבעות שלהם, או אם הגב מרגיש נוקשה, היוגה תעזור לכם לפתוח את טווחי התנועה בהדרגה, ולשפר את התחושה הכללית בגוף. כך, ממש אין צורך להיות גמישים כדי להתחיל, אלא פשוט להיות מוכנים לתרגל ולנשום עמוק. אם תתמידו תראו שתוך זמן קצר תרגישו בשיפור.
מה חשוב? להיות קשובים, להיות בתשומת לב ולנשום, וכמובן - לתרגל תחת הדרכה מקצועית ובלי לחץ. הכל יקרה בקצב שלו.
איפה מתרגלים יוגה בתל אביב?
תל אביב היא מהערים המובילות בארץ (ואפילו בעולם) לתרגול יוגה. תוכלו למצוא שיעורי יוגה כמעט בכל
שכונה, ממתחמים שקטים בדרום העיר ועד לסטודיוס מדוגמים בצפון הישן. הסטודיוס ליוגה בתל אביב מציעים מגוון רחב של סגנונות תרגול - ויניאסה, איינגר, יוגה נשית, יין יוגה ועוד.
בנוסף, תוכלו למצוא שיעורים בפארקים, יוגה על הגג, סדנאות וריטריטים ואיך לא, שיעורי אונליין לתרגול מהבית. העיר, כמו בכל דבר, מציעה גם כאן כל-כך הרבה אפשרויות, וכל אחד יכול למצוא את הסגנון, הקצב והאווירה שמתאימים לו.
מה ההבדל בין תרגול יוגה בבית לתרגול יוגה בסטודיו?
נכון, אפשר לתרגל יוגה גם מהבית, דרך סרטונים או שיעורים אונליין – וזה נוח, זמין וחוסך זמן, וחד משמעית יכול להתאים לנו בתקופות מסוימות, ימים לחוצים, חופשות וחגים. אבל יש יתרונות משמעותיים בתרגול
בסטודיו מקצועי, במיוחד למתחילים או למי שמחפש עומק נוסף:
ליווי והכוונה אישית – מורה מנוסה יתקן את התנוחות, יתאים תרגילים לצרכים שלך ויעזור למנוע עומסים מיותרים או פציעות.
מחויבות לתרגול – כשקובעים שעה בסטודיו, הסיכוי שתתמידו עולה משמעותית.
אנרגיה קבוצתית – יש משהו מעצים בלתרגל עם אחרים. התחושה, הקצב, הנשימה המשותפת – יוצרים חוויה שונה לגמרי.
גישה לאביזרים – הרבה פעמים בסטודיו נמצא בלוקים, רצועות ושאר אביזרים שיכולים לשדרג את התרגול, ולא תמיד נגישים עבורנו בבית.
בסופו של דבר, אין "נכון" אחד – אבל אם אתם בתחילת הדרך, מתמודדים עם פציעה, או פשוט רוצים להעמיק את התרגול שלכם – סטודיו יוגה הוא מקום מעולה להתחיל בו, או לפחות לשלב בשגרה שלכם.
איך לבחור סטודיו מתאים לתרגול יוגה?
יא! כאילו לא ידענו שתשאלו. אז ככה -
כשבוחרים סטודיו ליוגה חשוב שתרגישו ביטחון, נועם וחיבור, ממש כמו הקליק הזה שמחפשים בדייטים. חוץ מזה שבטוח תוכלו למצוא אצלנו הרבה אופציות לדייטים, הנה כמה דברים שכדאי שתבדקו כשאתם מחפשים סטודיו לתרגול:
סגנונות התרגול המוצעים - האם הסטודיו מציע מגוון סוגי תרגול שמתאימים לרמה שלך ולמה שהגוף שלך צריך עכשיו?
רמת ההדרכה - האם המורים מקצועיים, מנוסים ורגישים?
א. אווירה - מה האווירה בסטודיו? האם נעים לכם להגיע לשם? האם המקום נקי ומזמין? האם יש תחושת קהילה?
מיקום ונוחות - אם משהו לא נוח לנו סביר שלא נצליח להתמיד בו. לכן, חשוב שיהיה לכם קל ונוח להגיע לסטודיו.
שיעור ניסיון - תמיד כדאי לנסות שיעור אחד לפני שמתחייבים, ואם אפשר, עדיף יותר. למה אנחנו מציעים כרטיסיות היכרות ולא רק שיעור ניסיון? כי אנחנו מאמינים בחשיבות של ההתנסות, במגוון ולפעמים גם בצ׳אנס שני, כי לא תמיד האהבה קורית ממבט ראשון.
היוגה והסטודיו המתאימים לך הם אלו שיגרמו לך לחזור אליה שוב – לא כי "צריך", אלא כי אתה מרגיש אחרת כשיוצאים מהשיעור.
למה לתרגל יוגה ב-FIT HOUSE?
אם הגעת עד לכאן, הבנת כבר שאנחנו לא עושים חצי עבודה. מה זה אומר? שחוץ מסטודיוס מטריפים ביופיים, נקיים ובמיקומים הכי שווים ונוחים שיש, תמצאו אצלנו לא רק שיעור, אלא ממש בית שלם לתנועה, עם מערכת שעות מגוונת, מבחר של מדריכים מהשורה הראשונה, סדנאות וקהילה מחבקת, תומכת ומעוררת השראה. כן, לא הגזמנו.
רוצים להתחיל לתרגל יוגה ולהתחבר לעצמכם מחדש? אצלנו ב-FIT HOUSE לא צריך להיות יוגי ותיק או גמיש כמו חתול – רק לבוא עם לב פתוח וסקרנות. את השאר – נבנה יחד. נמסטה.
Comments