top of page

נקע קרסול - מה מסתתר מאחורי הפציעה

אחת התלונות הנפוצות שניתקל בהן בקרב מתאמנים היא "סובבתי את הקרסול", ובמיוחד עם עבודות הרכבת הקלה וכל השיפוצים בעיר. מה המשמעות של זה? ומה נוכל לעשות עם המתאמנים האלו? בשביל זה אנחנו פה!

תמר נחמיאס | פיזיותרפיסטית (B.P.T) והידרותרפיסטית מוסמכת




נקע קרסול (Ankle sprain) מהווה את אחת הפציעות הנפוצות באוכלוסייה הכללית, ו-14% מכלל פציעות הספורט. זהו מצב של מתיחה ברצועה, רקמה שמחברת בין עצמות במפרק ואמורה להגביל תנועה לא רצויה. 

מחלקים את הנקע ל-3 דרגות, החל ממתיחה / פגיעה בסיבים בודדים של הרצועה, קרע חלקי שלה או קרע מלא.


מפרק הקרסול מורכב מעצמות השוק - Tibia ו-Fibula והוא מפרק צירי בו מתרחשות תנועות הפוינט והפלקס (plantar flexion & dorsi flexion). תחתיו ממוקם מפרק נוסף - subtalar joint, בין עצם ה-Talus לעצם העקב, Calcaneus, ובו יש תנועות סיבוביות של קשת כף הרגל כלפי השוק - החוצה = Eversion ופנימה = Inversion.


כ-85% מהנקעים הם נקעים לטרליים, כלומר, שיש פגיעה בחלק החיצוני של הקרסול, במנגנון של פוינט+Inversion, בדרך כלל בגלל נחיתה לא מוצלחת על הרצפה עם תנועה סיבובית בקרסול, כף הרגל ״נתקעת״ ברצפה בזמן שהגוף ממשיך קדימה או כשיש שינויי כיוון מהירים.

במקרה כזה יכול להיות כאב חד ומיידי באזור הקרסול, שיכול להיות מלווה בנפיחות, שטפי דם, וקושי בדריכה על כף הרגל. 


ההמלצות הן לטיפול מיידי, MICE:


  • הMobility= תנועתיות הדרגתית של הקרסול ללא כאב משמעותי.

  • הIce= ביומיים-שלושה ימים הראשונים לשים קרח (או שקית סנפרוסט, אפונה מתפזרת ממש טוב 😉) למשך עשר דקות מספר פעמים ביום.

  • הCompression= חבישה אלסטית להורדת הנפיחות.

  • הElevation= הרמת הקרסול מעל קו הלב להורדת נפיחות, לאורך היום. 

אף על פי שקירור לא הוכח במחקרים כאמצעי יעיל להורדת נפיחות, כאב ושיפור תפקודי, בשילוב עם תרגול מותאם הוא עוזר לשיפור משמעותי בטווח הקצר, בהשוואה לחימום.


בגדול, אפשר להמשיך ולהתנהל כמעט כרגיל אחרי נקע, בהתאם ליכולת. תוך שבועיים נצפה לשיפור משמעותי, ואם אין כזה כדאי להפנות להמשך בירור. 


חשוב לדעת שעד 70% מהאנשים יפתחו חוסר יציבות כרוני של הקרסול, ויש שכיחות גדולה של נקעים חוזרים. בגלל זה ממש חשוב כבר מההתחלה לעשות שיקום מוצלח, שיכלול עבודה לטווחי תנועה מלאים בקרסול, כוח שרירי ותרגול לשיווי-משקל ופרופריוספציה.


אז מה נעשה בשיעורים?

  • חיזוק שרירי הקרסול ושרירי הליבה - תרגילי Footwork, Side kick, הרמות אגן וכמובן כל תרגיל בטן, שיעזרו לתמוך במרכז הגוף ולהוריד עומס ממפרק הקרסול. 

  • שיווי משקל ומשטחים לא יציבים - Side split, אפילו Front split וכל תרגול על Rotator disc, פיתה או בוסו במידה ויש לכן, לצורך שיפור הפרופריוספציה שחשובה ליציבות הקרסול.

  • קפיצות - לפני חזרה לקפיצות או ריצה נוכל לתרגל את הפונקציה עם ה-Jumping board, שיאפשר העמסה הדרגתית ומבוקרת. 





זכרו, לרוב טיפול שמרני הוא מספיק, ותרגול אקטיבי הוא חלק אינטגרלי משיקום של קרסול. 

שלבו בחוכמה בין הרפרטואר הקלאסי לחשיבה תפקודית "מחוץ לקופסה". תרגול מתאים וחכם יסייע לקצר את משך ההחלמה ולהפחית פציעות חוזרות.


בהצלחה!

 
 
 

Comments


bottom of page